Класация на най-добрите любовни двойки от литературата: Романтични награди 2021 от PocketBook

10 февруари 2021 г.

Около Свети Валентин любовта ни заобикаля отвсякъде. Може да я намерим във филмите, рекламите, магазините и най-вече в КНИГИТЕ!

В тях тя е се среща в изключително голямо разнообразие: от класическите вечни шедьоври, до фантастичните романи за различни светове и стигнем до криминалните истории. Любовта се намира при всички тях, но се описва по различен начин.

Затова решихме да създадем Романтични награди 2021 на PocketBook, съумявайки да разделим любимите си любовни двойки по категории. По този начин ще избегнем Ромео и Жулиета да си съперничат с Бела и Едуард от „Здрач“.

Ето и нашите победители в различни жанрове:

Класическа литература

Номер 1: "Ромео и Жулиета" - Ромео и Жулиета

Да, звучи малко старомодно, но няма как да минем без трагичната история на тази двамата. Векове по-късно класиката на Шекспир продължава да бъде символ за чиста и красива любов, която, уви, е загубила неравната битка с реалността.

Номер 2: „Любов по времето на холера“ - Флорентино и Фермина

Повечето от творбите на Маркес са пропити с поезията и романтиката на Латинска Америка, но най-впечатляваща е любовната му история за Флорентино Ариса за красивата Фермина. Четейки този шедьовър, дори най-големите скептици изживяват всички възходи и падения на главните герои.

Номер 3 "Великият Гетсби" - Джей и Дейзи

Няма как един от най-великите романи на 20-ти век и една от най-поразителните любовни истории в литературата да не бъде в нашата класация. След близо сто години от първото му публикуване, чувствата на Джей Гетсби към Дейзи продължават да вдъхновяват все повече и повече поколения читатели.

Дистопия

Номер 1 "1984" - Уинстън и Джулия

Любовта във времена на тирания и тотален контрол над всяка стъпка на обикновения човек изглежда невъзможна. Отношенията между Уинстън и Джулия звучат предварително нереални и обречени, но кой каза, че това ги прави по-малко красиви?

Номер 2 "Никога не ме оставяй" - Кати и Томи

Свят, създаден от нобеловия лауреат Кадзуо Ишигуро, който трудно можем да наречем класическа дистопия. Разглеждаме го през очите на човешки клонинги, които са възпитани да станат донори на органи. Но пък примерът с Кати и Томи показва, че клонингите са обикновени хора, които също могат да почувстват всички емоции, включително любовта ...

Номер 3 "Игри на глада" - Катнис и Пийта

Връзката между Катнис и Пийта трудно би се нарекла обикновена любовна история. Участвайки в смъртоносни битки и сваляйки диктатурата, на героите често не им остава време за романтика. За нас е голямо удоволствие да проследим развитието на техните чувства.

Съвременни романи

Номер 4 "Нормални хора" – Конъл и Мариан

Младата писателка Сали Руни често е представяна като Селинджър на 21 век: героите са толкова реални и близки до читателите, че често в техните действия и думи може лесно да разпознаете себе си или приятелите си. Романът за Мариан и Конъл е любовна история за Милениъли, които са несигурни и не знаят как да се справят с този свят и чувствата си.

Номер 2 „Самота в мрежата“ - Якуб и неназованата жена

Същността на култовия роман на Вишневски е перфектно предадена още със заглавието му. Това е книга, която показва колко трудно е да намериш любовта си в нашия луд свят. А също и колко е трудно да я задържиш. Връзката между Якуб и неговата любима, която се развива в интернет, е перфектната любовна история в дигиталната ера.

Номер 3 "Дневникът на Бриджит Джоунс" - Бриджит и Марк

Дълго може да се спори доколко Бриджит и Марк са подобни на своите прототипи от безсмъртните класики на Джейн Остин. Но пък не може да се отрече, че тази забавна и романтична история очарова още от първите ѝ страници.

Фантастика

Номер 4 "Хари Потър" - Рон и Хърмаяни

Не искаме да обидим Хари и Джини, но основната любовна двойка в сагата на Роулинг несъмнено е Рон и Хърмаяни. През всичките седем книги наблюдаваме как отношенията им непрекъснато се развиват и узряват, докато накрая достигнат до дългоочаквания щастлив край. Което между другото може да засенчи дори епичната финална битка с Волдемор.

Номер 3 "Здрач" - Едуард и Бела

„Кой ще избере Бела: Едуард или Джейкъб?“ Не се сещаме за друга фентъзи сага, която да се похвали с толкова ярък любовен триъгълник. Бела и Едуард са една от най-популярните двойки не само в съвременната литература, но и в поп културата като цяло.

# 3 "Вещицата" - Гералт и Дженифър

Можете ли да си представите по-подходяща двойка от ловец на чудовища и силна магьосница? Да, Гералт и Дженифър трябва да победят много демони: както истински, така и лични, но това прави любовта им още по-впечатляваща.

Детективски романи

Номер 1 "Пощальонът винаги звъни два пъти" - Франк и Кора

Любовта може да подтикне хората да вземат странни, а понякога дори ужасни решения. Историята на връзката между Франк и съпругата на собственика на ресторанта Кора е ярко потвърждение за това.

# 2 "Ребека"

Младото момиче приема предложение за брак от богатия вдовец Максимилиан, но не подозира за опасностите, които я очакват в имението. Въпреки тях, героинята продължава да обича съпруга си, мечтаейки за щастлив живот.

Номер 3 "Скандал в Бохемия" - Шерлок и Ирен

Гениалният детектив не разполага с време за романтични чувства към някоя дама, но ако това не беше така, тогава такава жена несъмнено щеше да е Ирен Адлер - брилянтна мошеничка , която успява да надхитри Шерлок Холмс!

обратно
Aa HD