Водоустойчив електронен четец с IPX7 или IPX8: колко добре е защитено вашето устройство?

28 юли 2022 г.

Можете ли да си представите лятото без мечтаната ваканция някъде край водата? Или без хубава книга? За радост на всички любители на четенето на открито, три от актуалните модели на PocketBook са защитени от действието на водата съгласно стандарта за водоустойчивост IPX8: PocketBook Touch HD 3, PocketBook InkPad 3 Pro и PocketBook Era.

Но какво означават всички тези букви и цифри в „IPX8“ – може ли един електронен четец да потъне във ваната или в басейна и защо плуването с електронния четец в морето не е добра идея? Отговорите на тези и на още много други въпроси ще намерите в нашата статия!

Стандарти за защита IP – какво представляват и от какво е защитено вашето устройство?

IP или Ingress Protection (защита от проникване) е международен стандарт за защита на вашето устройство от проникването в него на прах и течности. С други думи това показва в каква степен е защитен вашият електронен четец от прах, замърсявания и вода.

След първите две букви – IP – следват още два символа: две цифри или цифра и буквата X. Например IP20 или IPX8.

  • Първата цифра (0-6) показва степента на защита от твърди частици.
  • Втората цифра (0-9) показва степента на защита от вода.
  • Ако някоя от цифрите е заместена от буквата Х, това означава, че устройството не е било тествано за устойчивост на прах или на вода.

Както виждате, всичко е много просто! Например, ако степента на защита на устройството е IP20, това означава, че не трябва да се притеснявате от проникване на частици, по-големи от 12,5 мм, но няма защита срещу проникване на вода. Ако производителите декларират защита съгласно стандарт IPX8, това означава, че устройството е водоустойчиво, но не са правени изпитания за устойчивостта му на прах и твърди замърсявания.

Можете да научите за значението на всяка цифра от IP кода на уеб сайта на Международната електротехническа комисия (International Electrotechnical Commission). https://www.iec.ch/ip-ratings

IPX7 и IPX8 – каква е разликата?

Както виждате, има много варианти за защита IP, но да разгледаме два от тях, които са най-използвани при електронните четци – IPX7 и IPX8.

И двата кода показват водоустойчивостта на електронния четец: устройството може да устои на потапяне в прясна вода и ще продължи да ви радва с удобно и безопасно четене. Единствената разлика между IPX7 и IPX8 е дълбочината на потапяне и времето, което устройството може да понесе във вода.

  • Устройство със защита IPX7 издържа потапяне в прясна вода на дълбочина до 1 метър и до 30 минути.
  • Устройство със защита IPX8 издържа потапяне в прясна вода на дълбочина над 1 метър и над 30 минути. Във втория случай няма конкретни стойности, както при IPX7, така че всеки производител може да определи самостоятелно максималните стойности за потапяне на устройството. Основното е дълбочината да бъде над 1 метър. Това означава, че не всички устройства със защита IPX8 имат еднакви показатели за водоустойчивост. Електронните четци PocketBook със защита IPX8 издържат при потапяне в прясна вода на дълбочина до 2 метра за период до 60 минути.

Има ли проблем, ако водоустойчив електронен четец бъде потопен в морска вода?

Ако това лято планирате да комбинирате гмуркане в морето и подводно четене, за съжаление, не можем да ви зарадваме. Всяка защита срещу проникване на вода съгласно стандарта IP се отнася само за прясна вода без вредни примеси и соли. С други думи, никой производител не гарантира, че един водоустойчив електронен четец ще е годен за употреба след потапяне в морска вода.

Защо е отлична идея електронният четец да бъде водоустойчив?

Попадали ли сте в проливен дъжд с класическа хартиена книга? Или пък да сте я изпускали във водата, докато си взимате вана? Ако е така, сте наясно, че за известно време ще трябва да прекъснете четенето, или даже да си купите нов екземпляр на книгата. Водоустойчивият електронен четец PocketBook може да преживее и най-проливния дъжд, потапяне във ваната или запознанството със съдържанието на бутилка с вода, инцидентно протекла в чантата ви.

Ако обичате да четете не само у дома, а и сред природата, при пътувания, на почивка, тогава ви препоръчваме да изберете някое от водоустойчивите устройства PocketBook, което дори след падане във водата няма да ви лиши от любимия ви роман.

обратно
Aa HD