"Ickabog" от J.K. Роулинг и други бестселъри, които са били изложени на риск да не бъдат публикувани

11 юни 2020 г.

На първо място, нека да отговорим на ключовия въпрос на феновете на автора: не, новата история по никакъв начин не е свързана със света на Хари Потър. Поне засега :)

Действието се развива в малка измислена страна, където нарцистичен цар плаши жителите с мистериозно чудовище, което сякаш се храни с деца.

"Икабог" се заражда, докато авторката работи върху друга част на Хари Потър. Роулинг никога не е чела тази история на никого, освен на собствените си деца. Карантината успява да я вдъхнови и да си припомни за приказката, покрита с прах някъде на тавана. В резултат на това тя започва безплатно да публикува глави от бъдещата книга, за да утешава и забавлява децата, които са принудени да стоят у дома. Освен това тя обявява конкурс за най-добрите детски илюстрации, които ще станат част от печатната версия на приказката през ноември 2020 г.

И докато чакаме официалния превод на „Икабог“, предлагаме да си припомним няколко култови романа, които са били изложени на риск да не бъдат публикувани:

Безкраен празник от Ърнест Хемингуей

В началото на литературната си кариера в Париж Хемингуей записва мислите и наблюденията си в тетрадка. Минават много години, преди авторът случайно да намери този бележник в мазето на хотел Риц. Тези записи са в основата на забележителните мемоари на Хемингуей.

Кари от Стивън Кинг

Всички издателства отказват да приемат романа, който в крайна сметка стартира кариерата на автора. Но най-лошото е, че самият крал се съгласил частично с тях и дори изхвърлил част от ръкописа в кошчето. За щастие ситуацията била спасена от съпругата му, която принуждава краля да завърши историята.

Лолита - Владимир Набоков

Един от култовите романи на ХХ век за първи път е публикуван от френско издателство, специализирано в еротичната литература. Факт е, че всички американски издатели са отказали да се занимават с такава вулгарна и неморална история. Но Набоков решава да поеме риск, от което само печели: много скоро работата му получава заслужена слава.

Хари Потър - J.K. Роулинг

Да, „Икабог“ не е първата й работа с предизвикателна история. Издателите отказват да повярват в успеха на приказката, която по-късно ще завладее целия свят. Един от тях дори посъветва Роулинг да си намери истинска работа, защото детската литература е в криза.

обратно
Aa HD