Пролет на вдъхновението: Топ 8 на брилянтни автори жени и техните шедьоври

5 март 2020 г.

Всяка година началото на пролетта ни носи не само дългоочаквано подобрение на времето и слънчево настроение, но и прекрасен празник. Разбира се, говорим за март –„женския“ месец. Предлагаме да си припомним 8 невероятно талантливи и успешни автори жени, чиито книги се продават в милиони копия и променят съдбата на читателите по целия свят.

Джейн Остин

В наши дни това може да изглежда странно или дори неправдоподобно, но един от най-изтъкнатите автори на всички времена беше твърде неудобен, за да подпише романите си със собствено име. Факт е, че през 18-19 век е неприлично една жена да се занимава с литературни (и почти всякакви други) дейности, така че светът разпознава името Джейн Остин едва след смъртта си.

Какво да чета:

"Гордост и предразсъдъци"

Без никакво съмнение, това е един от най-големите класически романи на 19 век. Безупречна история, която не само е адаптирана за филми и телевизионни сериали, но е и в основата на друг известен роман - „Дневникът на Бриджит Джоунс“.

Дж.К. Роулинг

Успехът на Джоан Роулинг прилича на една от известните й приказки: многобройни откази от издателите, дългове и неразбиране от страна на приятели ѝ. В крайна сметка се превръща в безпрецедентен успех, многомилионна фен база и статута на първия автор, който направи милиард долара. Няма какво повече да добавим! Истинска магия.

Какво да прочета:

„Небрежната ваканция“

Разбира се, книгите на Роулинг са свързани най-вече със света на Хари Потър, но още по-интересно е да погледнем таланта на автора от другата страна. „Небрежната ваканция“ е доста зрял роман за сложния живот в малък провинциален град. Освен това тук няма да намерите нищо за Хогуортс.

Агата Кристи

Смешен факт е, че кралицата на детективите и автор на световни бестселъри може да прекара живота си без книги, защото майка й не е искала да я научи да чете. Това обаче не пречи на Агата да овладее грамотността на 8 години и няколко десетилетия по-късно да се превърне в истинска звезда на криминалната литература.

Какво да чета:

Убийство на Ориент експрес

Може би това е едно от най-популярните приключения на Поаро - любим белгийски детектив. Прави впечатление, че Кристи пътува с Ориент експрес няколко пъти и дори веднъж се озовава в ситуация, която по-късно описа в книгата: „поради тежки метеорологични условия влакът се остава за дълго време на една отсечка от пътя.

Елизабет Гилбърт

От публикуването им през 2006 г. мемоарите ѝ - „Яж се моли любовта“, се превръщат в любима книга за милиони жени. Въпреки че преди тази книга Гилбърт е смятана за доста известен автор, „Яж моли се любов“ променя всичко: огромни продажби, попада в списъка на Time за най-влиятелните хора в света, супер успешна филмова адаптация с Джулия Робъртс. Самата авторка признава, че дължи всичко на детската книга „Магьосникът от Оз“, с която започва любовта й към литературата.

Какво да чета:

Град на момичетата

Най-новият роман на Гилбърт е експлозивна смесица от лекота, младост и Ню Йорк от 40-те. Потапя ни в живот изпълнен с бохемски партита, алкохол и разпуснат морал. Разбира се, главната героиня може да се третира по различен начин, но нейната вътрешна сила и смелост впечатляват.

Шарлът Бронте

Въпреки че Шарлот е живяла само 38 години, животът й е пълен с ярки и изразителни моменти: от несподелена любов към омъжената си учителка, до огромни литературни успехи и армия от фенове, водени от кралица Виктория. Освен това се смята, че Бронте е изобретил литературната техника на детето-разказвач. Както по-късно Чарлз Дикенс призна, той заимства тази идея за романа си „Дейвид Копърфийлд“.

Какво да чета:

Джейн Еър

По време на първото издание на романа, всички, включително издателите, са убедени, че авторът е талантлив джентълмен на име Карер Бел. Книгата бързо станва известна и получава много похвали на критици, включително писателя Уилям Такерай, на когото е посветено второто издание на романа. Разбира се, очарованието на „Джейн Ейр“ е не само в сюжета и героите, но и в опит да се измъкне от традиционните канони на викторианския роман. Е, най-добрият начин да се уверите в уместността на книгата е да я препрочетете.

Елена Феранте

Тя успява да накара целия свят да говори за нея. И смисълът не е в нейната секретност и анонимност (медиите все още се чудят кой се крие под псевдонима Феранте), а в безспорния талант и умение, с които описва своите герои и родния си Неапол.

Какво да чета:

Моят блестящ приятел

Ако не сте запознати с работата на Феранте, тогава първата част на неаполитанските романи е най-логичният избор. Забележително!

обратно
Aa HD