Какво да гледате или прочетете за рождения ден на Дикенс! Списък с най-добрите романи и адаптации

6 февруари 2020 г.

Чарлз Дикенс е един от най-забележителните, успешни и обичани автори на 19 век. Историите му са пълни с доброта, хумор и човечност, което ги прави идеална основа за кино и телевизия. От 1911 г. (първата филмова адаптация по романа „Дейвид Копърфийлд“)насам повече от 70 (!) филма и телевизионни сериали са заснети и пресъздадени по романите на британския автор.
За рождения ден на Дикенс предлагаме да си припомним най-емблематичните му книги и най-новите им адаптации.

Коледна песен

Малко тъжна, но просветляваща история с щастлив край, която вдъхновява много режисьори и аниматори за истински шедьоври. От последните версии си струва да споменем любимата анимация на Робърт Земекис с Джим Кери, Гари Олдман и Колин Фърт. И не забравяйте за най-новото творение на BBC - доста мрачен мини сериал с Гай Пиърс в главната роля. Създателите често се отклоняват от оригинала, което прави проекта още по-вълнуващ.

Големи очаквания

Вълнуващ роман за селско момче от провинцията, което внезапно получава привилегии за богатство и луксозен живот в Лондон. Героят ще разбере, че дори най-големите пари не могат да превърнат лош и егоистичен човек в добър. Доста лесно и вълнуващо е да прочетете романа „Големи очаквания“ от първата до последната страница. Що се отнася до адаптациите, тогава обърнете внимание на едноименния телевизионен сериал от 2011 г., който получава множество награди, включително 4 ЕМИ и 3 BAFTA.

Дейвид Копърфийлд

Невероятна, пълна с приключения и хумор книга, която самият Дикенс признава за най-автобиографичното си произведение. Историята на един млад човек, който въпреки всички неприятности не губи оптимизъм и вяра в силите си. Това е може би най-популярният роман на Дикенс, който е заснет безброй пъти, но предлагаме да гледате телевизионния филм от 1999 г. с Даниел Радклиф като млад.

Оливър Туист

Оливър трудно може да се нарече късметлия: майка му е починала по време на раждане, а в приют за сиропиталище той трябва да търпи постоянен глад и тормоз. Момчето решава да избяга, но суровият Лондон също не е твърде приветлив. Ако не сте запознати с тази изключителна история, е време да си купите романа „Оливър Туист“ и да научите за неговите невероятни приключения. И след като прочетете, не забравяйте да гледате адаптацията на филма през 2007 г. от BBC, която получи две награди на BAFTA.

Малката Дорит

Може би това е най-противоречивата книга на автора, която мнозина критикуват заради сложността и липсата на хумор. В същото време Бернар Шоу и Достоевски се възхищават на романа. Дикенс отново представя британското общество от 19 век с всичките му недостатъци. Книгата очарова читателя със сюжета си още от първите страници. Духът на романа е перфектно пресъздаден от едноименния сериал с Клер Фой и Матю Макфадиен в главните роли. Проектът е номиниран за Златен глобус и БАФТА, а също така получава и седем награди Еми.

Бонус: Дикенсиан

Британската телевизионна поредица от 2015 г., базирана не на един конкретен роман, а на цялата литература на Дикенс! Известни герои от различни книги живеят в майсторски пресъздаден Лондон от 19 век. Съдбите им чудесно се преплитат и зрителят научава много тайни и получава отговори на въпроси, останали след прочитането на романите. Истински подарък от Би Би Си за всички любители на Дикенс.

Рожденият ден на Чарлз Дикенс е отличен повод да прочетете разказите на любимия си британски писател на удобния за окото e-четец на PocketBook. Паметта на приспособлението може да съхранява хиляди книги, което означава - всички романи на Дикенс в електронен или аудио формат!

обратно
Aa HD