Най-добрите книги за 2020 г.: Топ 5 шедьоври и бестселъри, които си заслужава да прочетете

14 декември 2020 г.

Това беше много успешна година за световната литература: заедно с произведенията на известни автори, станахме свидетели на няколко изумителни дебюта. Да подберем топ 5 се оказа наистина голямо предизвикателство за нас! Независимо от това, PocketBook има удоволствието да представи нашите Топ 5 книги от 2020 г., които всеки трябва да прочете, защото за тях ще се говори много дълго.

„Обетована земя“ от Барак Обама

44-ият президент на САЩ и лауреат на Нобелова награда за мир без съмнение е един от най-ярките и популярни политици на нашето време. Така че не би трябвало да е изненада, че мемоарите му от 768 страници се превърнаха в бестселър още от първия ден, през който беше пуснат за продажба.

„Обетована земя“ не е само автобиография. Това са откровените размишления на президента за демокрацията, икономиката, властта, гражданското общество и расизма. Обама също искрено споделя с читателите мнението си за политическите съюзници и противници, описва характера и поведението на световните лидери в преговорите, променили хода на съвременната история.

За феновете на аудиокнигите ще имат приятен бонус - самият Барак Обама чете английската версия на книгата!

„Вечерта и утрото“ от Кен Фолет

Книгите на британския автор са толкова успешни, че той може да приравнен с феномените на съвременната литература като Стивън Кинг, Дан Браун или Джон Гришам. Каква е тайната на Кен Фолет? Писателят има дарба да обяснява сложни неща на прост език, без да жертва дълбокия смисъл на текста и вниманието към детайлите.

Неговият дългоочакван нов роман „Вечерта и утрото“ е четвъртата част от популярната историческа поредица на Кингсбридж за Средновековна Англия. Читателите могат да очакват пълно и надеждно (голям екип от историци работи за автора!) Потапяне в тъмното минало на страна, разкъсана от политически интриги и борба за власт. Увлекателен сюжет, открояващи се персонажи и лекота, което обикновено не е присъщо на такива исторически романи.

Не сте прочели нито една част от поредицата Кингсбридж? Ние имаме имаме чудесни новини за вас: „Вечер и сутрин“ е предистория към предишните три книги и е чудесно въведение в поредицата.

„A Children’s Bible“ от Лидия Милет

Новият роман от финалиста за награда Пулицър е удивителна притча за смяната на поколенията и предстоящата екологична катастрофа. Авторът блестящо смесва стилове и жанрове, така че историята да прилича, както на лек тийнейджърски роман, така и на „Повелителят на мухите“, или дори напълно изумява с намеци за“ Ноевия ковчег“.

Няколко семейства се обединяват, за да наемат огромно имение за лятната си ваканция. Възрастните са толкова уморени от проблемите на реалния свят, че веднага се потапят в безсмислени партита, забавят за собствените си деца, които постепенно губят вяра в мъдростта на по-старото поколение. Така че в деня, когато настъпи катаклизъм и къщата е откъсната от целия свят, децата ще трябва да вземат трудни решения, като плащат за невниманието на възрастните. „A Children’s Bible“ е включена на Топ 10 книги на годината на „Ню Йорк Таймс“.

What Would Frida Do? A Guide to Living Boldly от Ариана Дейвис

Тази книга е нещо повече от биография на култов мексикански художник. Авторът помага на читателите да намерят отговори на някои трудни въпроси, вдъхновени от смелостта и оригиналността на Фрида Кало.

Животът й е пъстра мозайка от събития, любов, страдания и изкуство, така че интересът на писатели и режисьори към Фрида е лесно обясним. Ариана Дейвис обаче не се ограничава само до историята за живота на легендата. Авторът смята Фрида Кало за идеален пример за съвременните жени, на които им липсва увереността или смелостта да бъдат щастливи. Следователно, използвайки биографията на художника, Ариана дава отговори на въпроса: "Какво би направила Фрида в тази или друга ситуация?"

Книгата, включена в много рейтинги на световните медии, има добри шансове да се превърне в нов мотивационен хит на годината.

„Shuggie Bain“ от Дъглас Стюарт

Нашият списък не би бил пълен без най-големия дебют за годината! Още първият роман на шотландския автор Дъглас Стюарт се превърна в истинска сензация и спечели наградата Букър.

Действието се развива в Глазгоу, по време на управлението на Маргарет Тачър. Тази автобиографична книга разказва за тежкия и понякога непоносим живот на 16-годишно момче, което живее с майка си, страдаща от алкохолна зависимост. Героят отчаяно се опитва да й помогне в борбата с нейните демони.

Почти десетилетие отне на Дъглас Стюарт да завърши първата си книга, която след това е отхвърлена от повече от 30 издатели.

обратно
Aa HD