10-те най-добри книги за десетилетието

3 декември 2019 г.

Ако краят на годината е подходящото време за равносметка, то тогава края на цяло десетилетие е още по-добър период за обобщение!На самия край на 10-те на 21-ви век, предлагаме да си припомним основните книги за този период, според PocketBook, които се превърнаха освен в бестселъри и в огледало, което отразява тенденциите и интересите от последните години.

„Щиглецът“ от Дона Тарт

Кой каза, че глобалното признание и успех се нуждае от много време? От публикуването си през 2013 г. „Щиглецът измина дълъг път: от възторжени рецензии и награда на Пулицър за художествена литература, до неотдавнашната филмова адаптация с Никол Кидман. Не бива да се страхувате от големината на епичния роман на Дона Тарт - приключенията на главния герой на име Тео са изключително увлекателно четиво. Самата история носи приятен после-вкус и желание да се врънем на страниците на романа отново и отново.

„Sapiens. Кратка история на човечеството“ от Ювал Ноа Харари

Израелският историк Ювал Ноа Харари успя да изтрие границата между сериозната научна работа и забавната литература. Главният герой в книгата му не е човек, а цялото човечество. На прост език и с куп живи и ярки примери Харари обсъжда нашата цивилизация, нейното развитие и разпад, причини и последици, на пръв поглед незабележими съвпадения и модели, които управляват живота ни.

„Елинор Олифант си е супер“ от Гейл Хъниман

Колко често убеждаваме света около нас и себе си, че всичко е напълно наред? Понякога е истина, а понякога ... е, знаете какво имаме предвид. Елинор Олифант е типичен жител на съвременните градове. Тя има скучна работа, скучни и незабележителни колеги и изключително любопитна майка. Освен това Елинор се чувства загубена и самотна, но един ден тя среща мъжа на мечтите си. Дебютният роман на Гейл Хониман веднага се превърна в истински пробив, като попадна в списъците на бестселърите и получи няколко престижни награди.

„Утопия за реалисти“ от Рутгер Брегман

Авторът на книгата с право се счита за един от най-изтъкнатите млади мислители на нашето време и вече е поставен наравно с такива имена като Франсис Фукуяма. На страниците на новата си книга Брегман обсъжда възможностите за развитие на цивилизацията, разсъждавайки върху такива фантастични (поне сега) понятия като универсален основен доход, премахване на държавните граници и значително намаляване на работния ден. Звучи ли като утопия? Е, според автора, можем да се събудим в такъв свят съвсем скоро.

Живот след живот от Кейт Аткинсън

Бихте ли искали да имате шанс да изживеете живота си отново, поправяйки грешки и променяйки резултата от различните епизоди? А какво да кажем да го живеем отново и отново, докато всичко бъде перфектно? Героинята на книгата ще се поучи от собствените си грешки, ще живее отново и отново в XX век и ще прави корекции в историята. Вълнуващият роман, който спечели не само редица литературни награди, но и любовта на читателите от цял свят.

„Защо се провалят нациите“ от проф.Джеймс Робинсън

Една от основните книги на изминалото десетилетие е научно-популярната работа по различни системи за изграждане на икономиката и как те влияят върху съдбата на един човек, държава, регион и понякога на целия свят. Съвместната книга на икономиста Дарон Асемоглу от Харвардския университет и политолога Джеймс Робинсън от Чикагския университет стана любимата книга на Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и милиони читатели от цял свят.

“Чудовищен” от Алекс Флин

Интригуващ роман, който няма да искате да оставите до последната му страница. Разбира се, книгата не получи Пулицър или Нобелова награда, но и няма такива амбиции. Джилиън Флин ни разказва вълнуваща и стресираща история, майсторски изобразяваща героите и обмисляйки необикновени им действия, които ще зарадват дори скептиците на детективския жанр. И един от истинските показатели за търговския успех на книгата е почти светкавичната адаптация на историята за големия екран от Дейвид Финчър.

„Мисленето“ от Даниъл Канеман

Как работи мозъкът ни по време на вземане на решения? Защо най-нелогичните действия могат да бъдат успешни, а внимателно обмислените стъпки понякога са обречени на неуспех? Как начинът, по който мислим, влияе на поведението и успеха? На тези и много други въпроси отговаря Даниел Канеман, Нобелов лауреат по икономика. Той обяснява нашия процес на

„Гениалната приятелка“ от Елена Феранте

Това е първата част от поредицата „Неаполитански романи“, която разказва за приятелството и съперничеството на две приятелки - Лена и Лила. Действието се развива в южната част на Италия през бурните и живи 1950-те. На пръв поглед проста историята, която успява да плени читателите и критиците. Гардиън“ дори включи книгата в списъка от най-добрите книги за последните 20 години, като я присъди на почетно 11-то място.

"Моето приключение в дивото" от Черил Стрейд

Фактът, че книгата се основава на личния опит на автора, едновременно плаши и радва. Веднъж разбрала, че е ударила дъното, Черил Страйд тръгва на хиляди километри поход през пуста територия, рискувайки живота си всеки ден и бягайки от демоните от миналото си. "Моето приключение в дивото" е история за пътуването на ръба. Но с добър финал.

обратно
Aa HD